Výuka pomocí tabletů je zajímavým zpestřením klasické výuky a v žádném případě jimi nenahrazujeme klasické pojetí naší výuky. Tato zařízení slouží pouze jako doplněk klasické výuky ve chvíli, kdy budou žáci s jejich pomocí schopni vytvořit takové výstupy, které by bez nich vytvořit nedokázali. Na 1. Základní škole držíme krok s technikou, ale nenecháme se jí pohltit.

Na pátek 24. ledna se děti z 5.C velmi těšily. Opět přišla na řadu projektová výuka. Spojili jsme si dohromady výtvarnou výchovu, český jazyk a vlastivědu a pod rukama dětí vznikala zajímavá dílka, která měla jednoho společného jmenovatele – druhou světovou válku. Naší projektové výuce samozřejmě předcházela domácí příprava, kdy si děti musely rozmyslet jaké problematice se budou věnovat, musely si připravit materiál, který plánovaly využít. A jaká byla témata? Kluci se věnovali protektorátu, zbraním, Luftwaffe, RAF, zapojení USA do války a jedna dvojice se dokonce ponořila do problematiky vylodění spojenců v Normandii. Děvčata se spíše věnovala konkrétním osobám a jejich roli ve válce, Jednalo se o Emila Háchu, Edwarda Beneše, Adolfa Hitlera, Lídu Baarovou, Reinharda Heydricha, Jana Kubiše a Josefa Gabčíka. Dvě dívenky si dokonce vybraly téma nadmíru těžké – koncentrační tábory a holokaust.

Po třech hodinách přišla na řadu nezbytná prezentace a obhajoba každého projektu. Někteří se na tuto část velmi těšili, jiní měli trochu obavy. Ale vzhledem k tomu, že se nejednalo o premiéru, protože tento výstup z našeho projektového vyučování jsme nedělali poprvé, všichni svůj úkol zvládli.

Nechceme, aby se naši žáci pouze biflovali nazpaměť letopočty bez širších souvislostí. Mimo školu od nich zaměstnavatel a ostatně i sám život bude vyžadovat spíše kreativitu, umění komunikace, spolupráce či schopnost diskuse, v níž člověk umí naslouchat druhým i vysvětlit a prosadit své stanovisko. A my doufáme, že i třeba tato forma výuky jim v budoucím životě napomůže prosadit se.